Ocet balsamiczny

Czy warto wprowadzić ocet balsamiczny do swojej kuchni?

Rodzajów octu jest wiele. Za ten najsłynniejszy, a zarazem wykorzystywany najczęściej uważany jest ocet balsamiczny ze strony www.bee.pl. Szczególnie ceniony jest we Włoszech – kraju, który jest jego ojczyzną. Już niewielki dodatek octu balsamicznego sprawia, że danie zyskuje wyjątkowy, niezwykły smak. Jakie są właściwości octu balsamicznego? Dlaczego warto zadbać o to, aby znalazł on miejsce w naszej kuchni?

Ocet balsamiczny – co to?

Octem balsamicznym określa się ten ocet, który powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego. Moszcz jest gotowany dotąd aż objętość płynu zredukuje się o około 1/3. Taki zabieg sprawia, że ocet balsamiczny zawiera wiele cukru, zyskuje również ciemny kolor. Następnie płyn umieszczany jest w wykonanych z drewna beczkach, a następnie poddawany długiej fermentacji. Beczki, których używa się do produkcji octu balsamicznego mogą być wykonane z drzewna:

  • dębowego;
  • wiśni;
  • morwy;
  • kasztanowca;
  • jałowca.

Cechą charakterystyczną produkcji octu jabłkowego jest to, że zachodzą w nim dwa rodzaje fermentacji: alkoholowa oraz octowa. Oba mają miejsce w tym samym czasie.

Do czego pasuje ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to produkt niezwykle uniwersalny. Doskonale komponuje się z różnymi sałatkami. Jest niezastąpiony w potrawach z drobiu oraz czerwonego mięsa. Można łączyć go również z rybami. To dobry dodatek do owoców. Można nim polewać truskawki, tworzy świetny duet z ananasem oraz gruszkami. Sprawia, że lubiane i znane od dawna produkty zyskują zupełnie inny wymiar. Na bazie octu balsamicznego można przyrządzić klasyczny sos. Wystarczy zmieszać ocet balsamiczny z oliwą, solą, pieprzem i miodem, aby zyskać doskonały dodatek do warzyw gotowanych na parze. Miłośnicy szynki parmeńskiej powinni pokochać także ocet balsamiczny.

Jak ocet balsamiczny wpływa na organizm?

Okazuje się, że ocet balsamiczny to niezwykle zdrowy rodzaj octu. Z uwagi na to, że dostarcza niewiele kalorii mogą po niego sięgać osoby, które dbają o linię. Korzystnie wpływa on na trawienie. Co ważne, podkręca tempo przemiany materii. W efekcie wspomaga odchudzanie – oczywiście pod warunkiem, że nie będzie spożywany z kalorycznymi potrawami. Regularnie dodając ocet balsamiczny do jedzenia, nie musimy obawiać się miażdżycy.

Ocet balsamiczny to niezwykle uniwersalny produkt, który każdemu daniu nada nowy, inny wymiar. Z całą pewnością warto wprowadzić go do swojej kuchni. Jego stosowanie pokazuje, że mamy dużą wiedzę kulinarną i nie boimy się mocnych, wyrazistych smaków. Sięgając po ocet balsamiczny, należy jednak pamiętać o jednym: ma on naprawdę wyrazisty smak, co sprawia, że należy stosować go z umiarem. Zbyt duża jego ilość może kompletnie zabić smak potrawy.